Kaffe A till Ö

“Kaffe som kaffe” tänker vissa, men inte vi på Coffydoor. Vi vet att smaken är A och O, men vi tycker också att du vet bäst hur du vill njuta av ditt kaffe. Därför tänker vi inte krångla till det med en massa måsten och tråkiga pekpinnar, men vi kan i alla fall ge dig våra bästa tips på hur du kan göra din perfekta kopp kaffe ännu bättre.  


Här går vi igenom alla begrepp inom kategorin “kaffe”, en gång för alla. Oavsett om du är en inbiten entusiast eller helt ny i kaffets förtrollande värld hoppas vi att du ska kunna lära dig något nytt, eller kanske till och med hitta en ny favorit?   


Vad är en Americano - och hur gör du den?

En espresso som toppas med hett vatten, kort och gott. Americano uppkom under andra världskriget när amerikanska soldater i Italien och Frankrike började spä ut sin espresso med varmt vatten för att få den att efterlikna det kaffe som fanns hemma. Soldaterna plockade med sig receptet hem till USA och resten är historia. Till en Americano rekommenderar vi Ristretto eller Espresso - Beställ testpaket här


Vad är en Café au Lait - och hur gör du den?

“Kaffe med mjölk” på franska. Trots den tydliga översättningen är det svårt att säga exakt vad du kommer bli serverad eftersom det varierar beroende på vart du befinner dig. Det vanligaste är dock att du får en kopp med lika delar starkt kaffe och varm mjölk. I Sverige är det oftast synonymt en hederlig bryggkaffe serverad med en skvätt varm mjölk. Inga konstigheter! 


Om än att likheterna är slående så är café au lait inte att blandas ihop med dess italienska kusin Cappuccinon. Skillnaden är att en Café au Lait består av ångad mjölk och inte skummad som det är i en Cappuccino. Till en Capuccino fungerar alla våra kapslar - Beställ testpaket här. . 


Vad är en Caffé Latte - och hur gör du den?

Ibland är det det är de små detaljerna som gör den stora skillnaden, så att säga. Till skillnad från en café au lait eller cappuccino består en caffé latte består till mer än hälften av mjölk, ¾ för att vara exakt. För många blir caffé latte inkörsporten till att lära sig dricka kaffe i och med den stora mängden mjölk. Du kan med fördel toppa drycken med skummad mjölk, men bara en liten skvätt om du skulle vara sugen. För den ultimata upplevelsen föreslår vi att du server din caffé latte i glas istället för den klassiska kaffekoppen. Till en Caffe Latte kan du använda samtliga av våra kapslar - Beställ testpaket här


Vad är en Cappucino - och hur gör du den?

En sann klassiker som består av lika delar espresso, mjölkskum och varm mjölk. Den perfekta cappuccinon har ett skum som är tätt, krämigt och glansigt. Visst låter det läckert?  Enligt italiensk tradition är Cappucino en frukostdryck som inte får serveras efter klockan 11 på förmiddagen. Visst är tanken fin, men med kaffekapslar från Coffydoor kan du få en rykande färsk Cappuccino när som helst under dygnets alla timmar. Våra espressokapslar ger din Cappucino en riktigt krämiga och lyxiga känsla. Och du – med vår kaffeprenumeration slipper du dessutom stressen av att kaffet tar slut om du blir sugen på en kopp till! Till en Cappuccino rekommenderar vi Espresso och Lungo - Beställ testpaket här


Vad är en Cortado - och hur gör du den?

Vidare till Spanien och cortado. Namnet kommer från verbet cortar som betyder “att skära” på spanska. Ett ganska passande namn tycker vi - cortado är en “skuren” espresso, alltså en espresso med mjölk. Resultatet är något av en blandning mellan en Caffé Macchiato och en Cappuccino. Cortado är även en vanligt förekommande dryck i både Portugal och på Kuba. Liknande drycker finns i både Frankrike och Italien, då som noisette respektive espressino. Till en Cortado rekommenderar vi Espresso och Lungo - Beställ testpaket här


Vad är en Espresso - och hur gör du den?

Espresso – en stark smakupplevelse i liten förpackning toppad med en gyllene crema. Den intensiva smaken kommer av att varmt vattnet pressas under högt tryck genom finmalet kaffe. Resultatet blir en rykande färsk kopp med riktigt stark, koncentrerad kaffe. Drycken är vida känd under sitt italienska namn, men på hemmaplan benämns det rätt och slätt som caffé, eftersom Espresso är den dominerande kaffedrycken i Italien. I mångt och mycket anses Espresso vara kärnan till dagens kaffekultur, då den utgör grunden i nästan alla kaffedrycker såsom Cappuccino, Americano och Macchiato. Vi kan inte annat än hålla med. Espresso kan serveras som enkel eller dubbel. I regel går det åt mellan 7-10 gram finmalet kaffe till en enkel espresso och en dubbel espresso är alltså precis vad det låter som – två espressos ihop


Vill du ta din Espresso till nästa nivå? Hos oss hittar du en välbalanserad och krämig espresso som rostas på en perfekt blandning av brasilianska Arabica-bönor och etiopiska Robusta-bönor. Njut av en espresso som är kraftfull och rund i smaken, framtagen för att slippa de allra bittraste tonerna som är typiska för en traditionell espresso. Vi tror att du kommer älska vår espresso precis lika mycket som vi gör. Buon appetito! Till en Espresso rekommenderar vi givetvis vår Espressokapsel - Beställ testpaket härVad är en Flat White - och hur gör du den?

Flat White är en australiensisk, något svagare, version av cortado. En espresso med mjölkskum, helt enkelt. För många kan det verka som att de två kaffedryckerna är praktiskt taget identiska, men för en äkta connoisseur är skillnaden tydlig – skummet på en flat white har ett varmare och tjockare mjölkskum än cortado, vilket ger drycken en annorlunda textur och konsistens. Till en Flat White rekommenderar vi Lungo - Beställ testpaket härVad är en Lungo - och hur gör du den?

Grundreceptet för en lungo är detsamma som för en enkel espresso med skillnaden att en lungo består av närmare dubbla mängden. Lungo är alltså en något utspädd espresso där vattnet har fått rinna under längre tid. Resultatet blir en kaffedryck med en karaktär och styrka som påminner mer om vårt svenska bryggkaffe eller caffé americano. 


För att hitta den perfekta balansen mellan det bästa från italiensk kaffetradition och vårt hederliga bryggkaffe har vi tagit fram en Lungo full av karaktär, smak och styrka anpassad för svenska smaker. Vår Lungo är en mellanrost som tillverkas huvudsakligen av kaffebönor från den brasilianska Arabica-bönan vilket ger en intensiv smak med inslag av mörk choklad som toppas med en ljuv eftersmak av något sötare karaktär. Den välbalanserade smaken gör vår lungo till den perfekta koppen kaffe vid alla tillfällen och tider under dagen. Vårt svar på den perfekta koppen kaffe, helt enkelt. Till en Lungo rekommenderar vi givetvis Lungo, men även Ristretton är ett populärt val tillsammans med mjölk - Beställ testpaket härVad är en Macchiato - och hur gör du den?

Likt en Flat White eller Cortado är Caffé Macchiato till största del espresso toppad med endast en ytterst liten skvätt skummad mjölk. Namnet är italienska för “fläckad” eller “märkt” och syftar till att espresson blir just befläckad av den lilla mängd mjölk som tillsätts. Macchiaton är alltså den mest intensiva av kaffedryckerna med mjölk.


Nog har du hört talas om Latte Macchiato? En betydligt mildare variant som ursprungligen serverades till barn i Italien som ett alternativt till varm choklad eller ett glas mjölk. Latte Macchiato tillverkas på hälften ångad mjölk och hälften skummad mjölk, toppad med en espresso.  Till en Macciato rekommenderar vi Espresso och Ristretto - Beställ testpaket härVad är en Ristretto - och hur gör du den?

Ristretto är italienska för “begränsad” och är en kaffedryck som påminner mycket om en espresso. Skillnaden är att bryggningen avbryts innan espresson har bryggts färdigt och består bara av halva mängden vatten vilket skapar en mer intensiv smakupplevelse – alltså raka motsatsen till den något mildare lungon. Resultatet blir en liten och stark kaffe som ofta dricks i ett svep – perfekt på morgonen eller som en extra boost under dagen! 


Vår ristretto bryggs på högkvalitativa Robusta-bönor från Etiopien, vilket ger den en fyllig och intensiv smak. Med en rostad och rund karaktär är ristretto god att avnjuta i sin enkelhet men passar lika bra till espresso som med en skvätt mjölk till latte eller cappuccino. Får det lov att vara en kopp? Till en Ristretto rekommenderar vi givetvis Ristretto - Beställ testpaket här


___________


Hos Coffydoor erbjuder vi kaffe för alla smaker – från intensiva kaffeshots som ger en extra boost, till mildare kaffedrycker för den som vill njuta lite längre. Vi har provat de främsta bönorna från världens alla hörn, från Etiopiens Robusta till den brasilianska Arabica-bönan – allt för att kunna erbjuda just dig ett kaffe i världsklass. Våra noggrant utvalda kaffebönor rostas sedan på traditionellt vis i ett av Italiens äldsta kafferosterier. Kaffet genomgår otaliga tester så att vi med självsäkerhet kan säga att vi erbjuder Sveriges godaste kapselkaffe, direkt hem till din dörr.


Psst… du missar väl inte att du kan prenumerera på kaffekapslar hos oss på Coffydoor? Ta det lugnt, eller jobba hårt. Hursomhelst ordnar vi kaffet, direkt hem till dörren. Beställ vårt testpaket redan idag! Gott kaffe, på dina villkor.