8 saker du (förmodligen) inte visste om kaffe

Nog för att det är gott att dricka, men kaffe är faktiskt mer intressant än många tror. Vi har gjort en djupdykning i ämnet och samlat 8 spännande fakta om kaffe. Vässa dina kunskaper till spelkvällen, briljera vid nästa middagsbjudning eller bara ta tillfället att lära dig något nytt. Here we go!

1. Kaffe – en riktig dyrgrip

På första plats hittar vi olja, men tätt därefter kommer kaffe som världens näst mest sålda råvara. Kaffe är alltså mer eftertraktat än både guld, naturgas och socker. Kanske inte helt otippat – vi vet alla hur illa det kan bli utan den där första koppen kaffe på morgonen… 

2. Frukta ej, drick kaffe!

Tro det eller ej, men kaffe är faktiskt en frukt. Kaffebönorna är kärnor i kaffebäret som växer på träd i mer än 50 olika länder runt om i världen i nivå med ekvatorn. När kaffebäret är moget att plockas ändrar det färg från grönt till rött. Då avlägsnas fruktköttet för att komma åt bönan som sedan rostas – et voilà! Värt att nämna är att bären inte mognar samtidigt utan måste plockas individuellt för hand, vilket innebär att det ligger mycket hårt jobb bakom din dagliga kopp kaffe.

3. Brasilien – världens kaffeproducent

Brasilien är världens ledande kaffeproducent och står för närmare 40% av den totala kaffeproduktionen. Den första kaffeplantan kom till Brasilien under tidigt 1700-tal och sedan dess har det bara rullat på – idag täcker kaffeplantagen närmare 27 000 kvadratkilometer av landets yta. På andra och tredje plats hittar vi Colombia och Vietnam.


Psst… visste du att vi använder Brasilianska Arabica-bönor i våra kaffekapslar? Speciellt utvalda för att ge vårt kaffe en len, krämig och balanserad smak – perfekt för alla tillfällen!

4. En (snabb)historia om snabbkaffe

I Sverige började vi dricka snabbkaffe först i början av 1940-talet, men snabbkaffe är betydligt äldre än så. Faktum är att pulverkaffe togs fram i England redan på 1700-talet. Med åren förädlades processen att producera kaffet och i slutet av 1800-talet introducerades det som vi idag kallar snabbkaffe.


Under 50- och 60-talet fick drycken ett rejält uppsving i samband med att svenska hushåll fick bättre ekonomi. Som ett resultat började svenskar ägna sig åt friluftsliv i större utsträckning, och vad är mysigare än att kunna värma sig med en rykande färsk kopp kaffe ute i naturen? 

5. En mångfaldens dryck

Visste du att det finns mer än 60 olika kaffesorter i världen? Arabica är den mest populära sorten och står för runt två tredjedelar av allt odlat kaffe, så sannolikt har du nog smakat en kopp eller två som är bryggd på Arabica-bönan. En annan välkänd kaffesort är Robusta som står för 20-30 procent av världens kaffeproduktion. Jämfört med Arabica har Robusta en kraftigare smak, vilket gör den till en vanligt förekommande kaffesort för pulverkaffe. 


Till våra kaffekapslar använder vi både Arabica och Robusta, noggrant framtagna och avsmakade för att kunna erbjuda dig den perfekta koppen kaffe i alla lägen. Njut av våra krämiga Lungo, Espresso och Ristretto – vad föredrar du?

6. Kaffet kommer till Sverige

Det första kaffet kom till Sverige redan under 1600-talet, år 1685 närmare bestämt då ett halv kilo kaffe anlände till Göteborg. Till en början fanns kaffe bara att köpa som medicin på Apoteken, men den exklusiva drycken blev snabbt ett återkommande inslag inom mer förmögna kretsar. 


Kaffe blev en viktig handelsvara och under hela fem tillfällen (!) har det införts kaffeförbud i Sverige eftersom varan störde vår övriga handel. Mellan 1756 och 1822 försökte staten sätta stopp för den populära drycken utan framgång, och tur var väl det!

7. Kaffedrickande runtom i världen

Många tror att vi i Sverige dricker mest kaffe i världen, men så är inte fallet. I själva verket landar vi på sjätte plats efter våra nordiska grannar, där Finland toppar listan med hela 12 kilo kaffe om året per capita. Även Nederländerna har har sprungit om oss i kaffedrickande med ynka 0,2 kilo extra per invånare. Nog ska vi väl kunna ta igen det

8. En global favorit

Som en av världens mest populära råvaror bör det inte komma som någon chock att kaffe även kvalar in som en av världens mest konsumerade drycker. Det konsumeras hela tre miljarder koppar kaffe varje dag över världen, vilket placerar kaffe som den näst mest konsumerade råvaran efter vatten. Inte illa!

______________________________


På Coffydoor levererar vi din perfekta kopp kaffe direkt hem till dörren. Extra smak, noll strul. Du bestämmer själv vilken sort, önskad mängd och hur ofta du vill ha dina kaffekapslar levererade. Resten ordnar vi.